November 1, 2009

Kaikkein aikojen kävijäennätys!

Siis wow! Kaikkien aikojen kävijäennätys Teijän Keittiön historiassa! Kiitämme ja kumarramme kaikille 73:lle vieraalle ja nöyrästi pyydämme anteeksi niiltä noin 20:ltä, jotka jäivät ilman ruokaa. Emme osanneet ollenkaan varautua näin suureen yleisöryntäykseen ja ruoka loppui auttamattomasti kesken. Mutta tulipahan taas osoitettua se, että vegaaniruoka ja -elämäntapa kiinnostaa ihmisiä ja tilausta tällaiselle toiminnalle on. Ensi kertaa varten pitääkin funtsia, miten saadaan ratkaistua rajallisen kapasiteetin ja suuren suosion kimurantti yhtälö.

Tänään siis Keittiö tarjoili pottumuusia, kaurakermaista seitan-läskisoosia, mung-pavun ituja, porkkanatikkuja, täysjyvänäkkäriä ja hummusta. Jälkkäriksi oli loihdittu upeita mokkapaloja. Itsehän jäin ilman kun ne vietiin käsistä..

Seitanin syvin olemus tuntui askarruttavan joitain vieraitamme, joten kerron siitä hieman. Se on vehnägluteenia, eli vehnän proteiinia. Se on juurikin se ainesosa, joka tekee pulla- tai sämpylätaikinasta kimmoisan ja joustavan. Eli sitko. Gluteeni jollain vippaskonstilla erotetaan muusta vehnästä, ja sitä käytetään vegaaniherkuttelun lisäksi leipomoissa leivän lisäaineena parantamaan koostumusta. Seitan on sitkeää, kimmoisaa, kumimaista ja hämäävästi lihaa muistuttavaa. Sitä valmistetaan gluteenijauhoista, joita saa ostaa Jyväskylässä Ekokauppa Ekolosta tai joidenkin isompien kauppojen leivontaosastolta. Se ei pelkältään maistu juuri miltään, joten se kannattaa maustaa todella hyvin. Siis jos luulit maustaneesi sen hyvin, laita vielä vähän lisää.

Yksinkertaisuudessaan se valmistetaan näin eli suhteessa 1dl gluteenijauhoa ja 3/4 dl nestettä:
 • Sekoita gluteenijauhon joukkoon kuivat mausteet, esim currya, paprikajauhetta, pippuria, yrttejä jne...
 • Sekoita veteen nestemäiset mausteet, esim soijakastike, tabasco, ketsuppi, tomaattipyre, valkosipulimurska, maustekastike, etikka jne..
 • Sekoita neste jauhoihin ja vaivaa muutama minuutti, kunnes kulhossa on aivoja muistuttava kuminen, kimmoisa möykky.
 • Laita kattilaan reilusti vettä kiehumaan ja lisää keitinveteen mausteita, esim. laakerinlehtiä, liemijauhetta, kokonaisia pippureita jne.
 • Leikkaa palasiksi tai muotoile pitkäksi pötköksi, keitä runsaassa vedessä välillä hämmennellen noin 20 minuuttia. Lisää seitanin palaset kiehuvaan veteen.
Keitetty lopputulos vaihtelee höttöisästä ja riekaleisesta venyvään ja kumimaiseen. En tiedä mitkä tekijät vaikuttavat koostumukseen, mutta joka kerta siitä tulee hieman erilaista. Keittämisen jälkeen sen voi paistaa tai marinoida ja käyttää tofun tai lihan tavoin. Seitan on vähärasvaista, halpaa ja täyttä proteiinia.

Tiiviimpää seitania saa seuraavalla reseptillä, joka on mukailtu Inna Somersalon Yllin Kyllin herkkuja-kirjasta. Tämän päivänen TK-seitan oli tehty hieman tähän suuntaan. Sekoita keskenään kuivat aineet:
 • 4 dl gluteenijauhoja
 • 1 dl kikpapujauhoja (myydään ainakin Silkkitie-etnokaupassa Shirin-merkillä, en ole muualla nähnyt)
 • 1 dl soijapapujauhoa (löytyy etnokaupoista, Ekolosta, isommista ruokakaupoista)
 • Mausteita oman maun mukaan. Tämän kertainen Teijän Keittiö-seitan oli maustettu paprikajauheella, viher- ja mustapippurilla, cayennella, valkosipulilla, sokerilla, etikalla, sienisoijakastikkeella ja persiljalla sekä keitetty laakerinlehtiliemessä.
Sekoita keskenään nestemäiset mausteet siten, ettei tilavuus ylitä 3 dl. Lisää neste taikinaan ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile pötköiksi tai leikkaa palasiksi, lisää palaset kiehuvaan mausteveteen ja keitä 20 minuuttia. Siivilöidyn lopputuotoksen voi leikellä, paistaa, marinoida ja käyttää miten mielii. Tämän päiväiset seitanit olivat yön yli marinadissa, jonka jälkeen ne paistettiin pannulla ja lisättiin ruskeaan kastikkeeseen.

1 comment:

 1. Seitankastike oli todella hyvää ja sipuli perunamuusin joukossa oli piristävä yllätys, hyvää sekin :)

  ReplyDelete