31.7.15 perinteikäs kadunvaltausjuhla Reclaim The Streets tarjosi jyväskyläläisille kanavan vastustaa Neste Oil Rallyn mukanaan tuomia epäkohtia. Kesäsää suosi valtaajia ja kaikille avoin katujuhla loi iloisen keitaan vastapainoksi rallien voitontavoittelulle, epäekologisuudelle, aidoin ja kulkukortein rajatulle kaupungille sekä muille lieveilmiöille.
Teijän Keittiö tarjoili kadulla eväsleipiä, joiden täytteet oli huolella testattu ja yhdistelty. Tosin tämä tarkoitti sitä, että urakan jälkeen panoksia ei niinkään riittänyt tuotteiden huolelliseen nimeämiseen.. Nimi ei lainkaan eväsleipää pahentanut ja koko satsi upposi nälkäisten valtaajien suihin.
Tarjolla oli täyttävä ruisleipä Saatanan ruikkari seitan, majoneesi & vihannes täytteillä. Raikkain vaihtoehtomme Enon jyväjööti kätki kauraleivän väliin mm. rapeaksi paistettua tofua ja herne-avokadotahnaa. Kovasti kolmioleipää mukaileva Töhnö-tahna toasti koostui nimensä mukaan lähinnä tahnoista, nimittäin savuisesta kikhernetahnasta, Srirachasta ja majoneesista. Jälkkäriksi tarjosimme Minulla on leipä -nimistä paahtoleipää maapähkinävoilla, hillolla ja baananilla. Nämä leivät sopii myös piknikille, välipalaksi tai vaikka leffailtaan.
Töhnö-tahna toasti
(n. 25 eväsleipää)
2 pakettia paahtoleipää
5 suolakurkkua
Srirachaa tai muuta tulista kastiketta
Savuinen kikhernetahna
2 purkkia säilykekikherneitä
1 rkl nestesavua
1 rkl savupaprikamaustetta
2 rkl soijakastiketta
2 tl mustapippuria
Huuhtele siivilässä kikherneet ja kaada kannelliseen astiaan. Lisää mausteet ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli, vähintää pari tuntia. Soseuta tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa ruokaöljyä tai mausteita.
Majoneesi, riittoisa ohje
2 dl soijamaitoa
4 dl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
3 valkosipulinkynttä
1 tl mustasuolaa
1 tl suolaa
1 rkl sipulijauhetta
Kaada soijamaito blenderiin. Lisää öljy hitaasti nauhana kaataen. Sekoita kunnes majoneesi on tarpeeksi paksua. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää ne majoneesiin. Lisää mausteet.
Voitele paahtoleivät kikhernetahnalla ja majoneesilla. Lisää väliin suolakurkkusiivut ja oman maun mukaan Srirachaa.
Enon jyväjööti
pussillinen kauraleipää
salaattia
oliiveja
2 pkt maustamatonta tofu
Herne-avokadotahna
200 g pakasteherneitä
1 avokado
½ dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl tahinia eli seesamitahnaa
½ tl (meri)suolaa
¼ tl mustapippuria
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Mittaa kaikki aineet kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi.
Viipaloi tofu ja paista pannulla rypsiöljyssä ja soijakastikkeessa rapeiksi lastuiksi. Anna jäähtyä. Voitele leipäpalat herne-avokadotahnalla ja lisää palojen väliin salaattia, oliiveja ja tofua.
TK häärii nykyään mukana myös Unelmien vegaaniravintola Jyväskylään -kollektiivin parissa, jonka meiningistä löytyy tietoa osoitteesta facebook.com/UnelmienVegaaniravintolaJyvaskylaan
Teijän Keittiö tarjoilee ruokaa tulevana viikonloppuna, 22.8. Grand Bal -tapahtumassa Lounaispuistossa. Tervetuloa!
August 17, 2015
June 11, 2015
Syömällä apua Nepaliin!
Teijän keittiö tarjoili Intia/Nepali-tyyppistä ruokaa 7.6.15 Monikulttuurikeskus Gloriassa. Tapahtuma oli myös tämän kokoonpanon ensimmäinen ruokamyynti joka ei toiminut jonkin isomman tapahtuman yhteydessä. Maksu oli asiakkaalle vapaaehtoinen; 3 eurolla katettiin aterian raaka-aineet ja tuotto lahjoitettiin Nepaliin Danakosha Aidin kautta.
Tarjolla oli kahta erityyppistä currya, naan-leipää, riisiä, persikka-nektariini-chutneyta ja mango-lassia. Nälkäisiä kävijöitä oli noin 90! Herkullisten naan-leipien ohje lainattiin ja muokattiin Saara Törmän Saa vaivata -kirjan reseptistä. Kiitos kaikille kävijöille ja nähdään seuraavassa tapahtumassa! Pysykää kuulolla; facebook.com/TeijanKeittio
Kookoksinen aloo gobi -curry neljälle
Tarjolla oli kahta erityyppistä currya, naan-leipää, riisiä, persikka-nektariini-chutneyta ja mango-lassia. Nälkäisiä kävijöitä oli noin 90! Herkullisten naan-leipien ohje lainattiin ja muokattiin Saara Törmän Saa vaivata -kirjan reseptistä. Kiitos kaikille kävijöille ja nähdään seuraavassa tapahtumassa! Pysykää kuulolla; facebook.com/TeijanKeittio
Kookoksinen aloo gobi -curry neljälle
öljyä
1
sipuli
(1 tuore
taateli)
pari
valkosipulin kynttä
n.
350 g kuorittuja perunoita
n.
400 g kukkakaalia
1
tkl kookosmaitoa
1
tlk kikherneitä
½-1
tl suolaa
mausteseos:
1
tl jeeraa
1
tl kardemummaa
1
tl inkivääriä
1
tl kanelia
1
rkl kurkumaa
2
rkl korianteria
(chiliä)
- Sekoita mausteet keskenään.
- Hienonna sipuli, kuori ja pilko perunat (n.2x2cm paloiksi) ja kukkakaali.
- Kuullota sipuli öljyssä. Lisää pilkottu/muussattu taateli ja valkosipuli. Jatka kuullottamista hetki. Lisää 2/3 osa mausteseoksesta (Mausteita on runsaasti, joten kaikkea ei ehkä kannata lisätä kerralla, ettei tule liikaa) ja kuullota vielä hetki. Lisää kookosmaito, suola, perunat, kukkakaali ja kikherneet. Hauduta kannen alla n. 45 min. Tai kunnes perunat ja kukkakaali ovat kypsiä.
- Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. Jos lisäät mausteita, jatka kypsentämistä vielä muutama minuutti.
Tomaattinen linssi-curry
8 annosta
400g punaisia linssejä
1 iso sipuli pilkottuna
1 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
reiluja mitallisia seuraavia mausteita:
2 rkl currytahnaa
1 rkl currya
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl tuoretta valkosipulia hienonnettuna
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
-huuhtele linssit lävikössä ja keitä kiehuvassa vedessa kypsiksi, noin 12-20 min.
-kuumenna öljy keskilämmöllä ja kuullota sipulia n. 20 min.
-lisää mausteet pannulle ja kuullota pari minuuttia.
-lisää tomaattimurska ja linssit.
-anna hautua hetki.
8 annosta
400g punaisia linssejä
1 iso sipuli pilkottuna
1 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
reiluja mitallisia seuraavia mausteita:
2 rkl currytahnaa
1 rkl currya
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl tuoretta valkosipulia hienonnettuna
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
-huuhtele linssit lävikössä ja keitä kiehuvassa vedessa kypsiksi, noin 12-20 min.
-kuumenna öljy keskilämmöllä ja kuullota sipulia n. 20 min.
-lisää mausteet pannulle ja kuullota pari minuuttia.
-lisää tomaattimurska ja linssit.
-anna hautua hetki.
Naanleivät
8 kpl
1
dl soijamaitoa
¼
pkt hiivaa tai ½ pss kuivahiivaa
½
tl suolaa
1
tl sokeria
1 dl
maustamatonta soijajugurttia
4
dl vehnäjauhoja
2
rkl margariinia
- Liota hiiva maitoon. Lisää suola ja sokeri.
- Nypi margariini jauhoihin, kaada joukkoon hiivamaito ja jugurtti.
- Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi, n.1h (jos liotit hiivan kädenlämpöiseen maitoon, vähempikin saattaa riittää)
- Laita uuni lämpiämään, 250 asteeseen grillivastuksella
- Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi. Painele pallot kostutetuin käsin ohuiksi, n. 15 senttisiksi leiviksi. Voitele vielä vedellä.
- Paista leipiä pari minuutti. Käännä leivät, voitele päältä ja paista vielä pari minuuttia. Vahdi leipiä koko ajan, etteivät pala!
- Voitele lämpimät leivät halutessasi margariinilla.
Mangolassi
(vajaa litra)
300
g pakastemangoa
2
dl maustamatonta soijajugurttia
3 dl
soijamaitoa
1-2
rkl sokeria
- Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa.
May 25, 2015
Back in Vegan Business!
Teijän keittiö on aloittanut toimintansa uudestaan viime kesänä. Monta suuta olemme jo ruokkineet, kaikenlaisissa tapahtumissa. Blogin päivittäminen on kuitenkin kaiken kirjavista syistä ontunut joten tässä postauksessa katsotaan mitä onkaan vuoden aikana tapahtunut ja mitä on tulossa!
Teijän keittiö debytoi uudella kokoonpanoollaan tarjoilemalla voileipiä Leipä-baarista Kankaan puutarhalla, Kankaan avoimien ovien tapahtumassa. Valikoima oli runsas, ja selvisi sekin mitä vegaani laittaa leivän päälle! Valittavana oli mm. saaristolaisleipää tai sämpylää, papulevitettä, linssilevitettä, habanero-paprika-tahnaa, soijasuikaleita, savutofua...
Saaristolaisleipä (3 kpl)
1 l appelsiinimehua
2 pkt (á 50 g) hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl tuoppimaltaita
3 dl kauraleseitä
2 dl siirappia
1 rkl suolaa
11–12 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun: (Kuusenkerkkä)siirappia ja vettä
Liuota hiiva lämpimään mehutilkkaan. Sekoita hiivaliemi ja kaikki muut aineet loppumehuun. Käytä isoa kulhoa, sillä taikina on melko löysää ja kuplii noustessaan. Kohota 1½ tuntia. Voitele kolme pitkää 1 ½ litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Paista 1½ tuntia 175-asteisessa uunissa. Jos haluat, voitele leivät siirappi-vesiseoksella, kun ne ovat paistuneet noin tunnin.
Avokado-basilika levite
2 kypsää avokadoa
2 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl öljyä 2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa puoli ruukkua tuoretta basilikaa
Halkaise avokadot ja poista siemenet. Koverra avokadojen hedelmäliha tehosekoittimeen. Lisää öljy, sitruunamehu ja suola. Huuhdo basilikan lehdet ja lisää nekin tehosekoittimeen. Aja ainekset tehosekoittimessa tahnaksi. Jos tehosekoittimessa ei tehot riitä, voi öljyn tai sitruunamehun määrää lisätä jolloin tahna sekoittuu helpommin. Tahnan vihreä väri muuttuu rusehtavaksi nopeasti, mutta ei tarkoita että tahna pilaantuu. Avokadon siemenet voi asettaa tarjoiluastian pohjalle estämään värin muuttumista.
Seitan-makkara leivälle
4 dl gluteiinijauhoja
1,5 dl kikhernejauhoja
3 dl paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl öljyä
0,5 dl soijakastiketta
3 valkosipulinkynttä
oman maun mukaan nestesavua ja grillauskastiketta (esim. Hickory)
Sekoita yhteen gluteiinijauhot ja kikhernejauhot. Yhdistä toisessa astiassa paseerattu tomaatti, öljy ja mausteet. Hienonna nesteiden joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää neste-mausteseos kolmessa osassa jauhojen joukkoon kädellä vaivaten. Jauhojen laatu vaihtelee joten jos taikinasta tulee liian juoksevaa, jätä loppu neste-mausteseos lisäämättä. Vaivaa taikina hyvin ja nosta foliopaperin päälle. Muotoile taikinasta sopiva makkaramainen pötkö. Halutessaan makkaran voi sivellä grillauskastikkeella. Kääri makkara folion sisään ja sulje folion päät. Kääri pötkön ympärille tarvittaessa toinen foliopaperi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti. Anna jäähtyä ja siirrä sitten jääkaappiin mieluiten yön yli. Viipaloi makkara, nauti leivän päällä tai makkarakastikkeessa.
Perinteikkäässä Kadunvaltauksessa Teijän Keittiö tarjoili pitsaa, vegemukeja sekä marjaisia muffinseja.
Kivelänrannan kesätapahtumassa tarjoiltiin brunssia. Annokseen sai valita tomaatti-sipuli-salaattia, tofu-perunasalaattia, leipää ja cashew-papu-tahnaa, marinoituja siitakesieniä, paistettua ananasta, parsakaalta ja seitanlastuja, paprika-majoneesilla ja chili-kastikkeella. Jälkkäriksi oli tarjolla smoothieta ja samovaarista teetä.
Tourujoen yössä oli grilli kuumana ja nälkäisille oli tarjolla makkaraa ja hampurilaisia!
Höstfesteillä TK ruokki festarikansaa savutofulla höystetyllä pyttärillä!
Savumarinoitu tofu
250g maustamatonta tofua
0,5 rkl nestesavua
2 tl suolaa
2 rkl savupaprika -maustetta
öljyä paistamiseen
Viipaloi tofu ohuiksi siivuiksi ja laita siivut laakeaan kannelliseen astiaan. Sekoita toisessa astiassa mausteet ja kaada seos sitten tofuviipaleiden päälle. Sulje astian kansi ja laita jääkaappiin marinnoitumaan yön yli tai ainakin pariksi tunniksi. Kuumenna öljyä pannulla ja paista marinoituneet tofuviipaleet.
Helmikuussa hemmoteltiin Vegaanihaasteeseen osallistuneita ja kaikkia muita vegaanisesta kokkailusta kiinnostuneita Teijän keittiön Kokkauskekkereillä jotaka järjestettiin Monikulttuurikeskus Glorian tiloissa. Mukaan sai tulla valmistamaan ruokaa maksutta ja oppimaan uutta. Lopulta pöytä notkui herkuista: perunapiirakoita, munaton munavoita, avokadohummusta, supersuklaakakku, sitruunakakkua, riisisalaattia, juustoketta, kookospekoninia, jakkihedelmä ”pulled pork:ia", karkkeja... Kokeilussa oli myös molekyyligastronomia.
Yläkaupungin yöhön TK osallistui eksoottisella suomalais-intialaisella fuusiokeittiöllään. Ilokiven läheisyydessä tarjoilimme Curry-kukkosia (eli lanttucurrya ruiskuoressa), Varanasin vatruskoja (eli kasviscurrya perunakuorella), Kalkutan kreemimunkkeja (eli sitruuna-inkiväärimunkkeja kookoskreemillä).
1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
Valmista
inkiväärikreemi sekoittamalla kookosmaito,
maissitärkkelys, sokeri ja raastettu inkivääri kattilassa. Kuumenna seosta koko
ajan sekoittaen, kunnes se kiehuu. Käännä levy pois päältä ja
anna seoksen vielä kiehua muutamia minuutteja. Sekoita koko ajan,
ettei seos pala pohjaan tai kiehu yli. Anna seoksen jäähtyä
kokonaan ennen kuin teet seuraavan vaiheen.
Vatkaa margariini vaahdoksi ja lisää sen sekaan kylmä kiisseli sekä tomusokeri. Maista ja tarkista, tarvitseeko kreemi vielä jotakin.
Varanasin Vatruskat (n. 20 kpl)
Kuori:
n. 1 kg perunoita
n. 2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl suolaa
Täyte: Kuullota ensin hetken aikaan reilusi intialaisia mausteita kuten kurkumaa, juustokuminaa, chiliä ja garam masalaa, jonka jälkeen lisää sipulisilppua ja valkosipulia. Täytteeksi sopivat esimerkiksi porkkana, kikherneet ja herneet. Kuori ja keitä perunat kypsiksi, jonka jälkeen survo ja anna jäähtyä. Lisää jauhot ja suola ja sekoita taikinaksi. Leivo pitkoksi ja jaa 20 osaan, jotka jauhojen avulla taputellaan tai kaulitaan noin 10 cm halkaisijaltaan oleviksi lätyiksi. Lisää reilu ruokalusikallinen täytettä ja taita lätty kiinni puolikuun muotoiseksi (voitele reunat ensin vedellä, niin eivät aukea uunissa niin helposti).
Seuraavan kerran Teijän keittiö näyttäytyy 7.6.15 Monikulttuurikeskus Glorian tiloissa (Matarankatu 6) Intia-brunssin merkeissä. Tervetuloa!
Teijän keittiö debytoi uudella kokoonpanoollaan tarjoilemalla voileipiä Leipä-baarista Kankaan puutarhalla, Kankaan avoimien ovien tapahtumassa. Valikoima oli runsas, ja selvisi sekin mitä vegaani laittaa leivän päälle! Valittavana oli mm. saaristolaisleipää tai sämpylää, papulevitettä, linssilevitettä, habanero-paprika-tahnaa, soijasuikaleita, savutofua...
Saaristolaisleipä (3 kpl)
1 l appelsiinimehua
2 pkt (á 50 g) hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl tuoppimaltaita
3 dl kauraleseitä
2 dl siirappia
1 rkl suolaa
11–12 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun: (Kuusenkerkkä)siirappia ja vettä
Liuota hiiva lämpimään mehutilkkaan. Sekoita hiivaliemi ja kaikki muut aineet loppumehuun. Käytä isoa kulhoa, sillä taikina on melko löysää ja kuplii noustessaan. Kohota 1½ tuntia. Voitele kolme pitkää 1 ½ litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Paista 1½ tuntia 175-asteisessa uunissa. Jos haluat, voitele leivät siirappi-vesiseoksella, kun ne ovat paistuneet noin tunnin.
Avokado-basilika levite
2 kypsää avokadoa
2 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl öljyä 2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa puoli ruukkua tuoretta basilikaa
Halkaise avokadot ja poista siemenet. Koverra avokadojen hedelmäliha tehosekoittimeen. Lisää öljy, sitruunamehu ja suola. Huuhdo basilikan lehdet ja lisää nekin tehosekoittimeen. Aja ainekset tehosekoittimessa tahnaksi. Jos tehosekoittimessa ei tehot riitä, voi öljyn tai sitruunamehun määrää lisätä jolloin tahna sekoittuu helpommin. Tahnan vihreä väri muuttuu rusehtavaksi nopeasti, mutta ei tarkoita että tahna pilaantuu. Avokadon siemenet voi asettaa tarjoiluastian pohjalle estämään värin muuttumista.
Seitan-makkara leivälle
4 dl gluteiinijauhoja
1,5 dl kikhernejauhoja
3 dl paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl öljyä
0,5 dl soijakastiketta
3 valkosipulinkynttä
oman maun mukaan nestesavua ja grillauskastiketta (esim. Hickory)
Sekoita yhteen gluteiinijauhot ja kikhernejauhot. Yhdistä toisessa astiassa paseerattu tomaatti, öljy ja mausteet. Hienonna nesteiden joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää neste-mausteseos kolmessa osassa jauhojen joukkoon kädellä vaivaten. Jauhojen laatu vaihtelee joten jos taikinasta tulee liian juoksevaa, jätä loppu neste-mausteseos lisäämättä. Vaivaa taikina hyvin ja nosta foliopaperin päälle. Muotoile taikinasta sopiva makkaramainen pötkö. Halutessaan makkaran voi sivellä grillauskastikkeella. Kääri makkara folion sisään ja sulje folion päät. Kääri pötkön ympärille tarvittaessa toinen foliopaperi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti. Anna jäähtyä ja siirrä sitten jääkaappiin mieluiten yön yli. Viipaloi makkara, nauti leivän päällä tai makkarakastikkeessa.
Perinteikkäässä Kadunvaltauksessa Teijän Keittiö tarjoili pitsaa, vegemukeja sekä marjaisia muffinseja.
Marjaisat
muffinsit n.
40 kpl
5
banaania
7,5
dl maustamatonta soijajugurttia
3
tl vanlijasokeria
5
rkl rypsiöljyä
2,5
dl sokeria
10
dl vehnäjauhoja
7,5
tl leivinjauhetta
4
dl kaurahiutaleita
5
dl pakastemarjoja
Muussaa banaani haarukalla kulhoon. Sekoita joukkoon soijajugurtti ja rypsiöljy. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki loput ainekset paitsi pakastemarjat. Sekoita seokset yhteen ja lisää sitten varovasti kääntelemällä jäiset marjat. Annostele taikina muffinsivuokiin. Paista 175 asteisessa uunissa n. 20-25 min.
Muussaa banaani haarukalla kulhoon. Sekoita joukkoon soijajugurtti ja rypsiöljy. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki loput ainekset paitsi pakastemarjat. Sekoita seokset yhteen ja lisää sitten varovasti kääntelemällä jäiset marjat. Annostele taikina muffinsivuokiin. Paista 175 asteisessa uunissa n. 20-25 min.
Kivelänrannan kesätapahtumassa tarjoiltiin brunssia. Annokseen sai valita tomaatti-sipuli-salaattia, tofu-perunasalaattia, leipää ja cashew-papu-tahnaa, marinoituja siitakesieniä, paistettua ananasta, parsakaalta ja seitanlastuja, paprika-majoneesilla ja chili-kastikkeella. Jälkkäriksi oli tarjolla smoothieta ja samovaarista teetä.
Tourujoen yössä oli grilli kuumana ja nälkäisille oli tarjolla makkaraa ja hampurilaisia!
Höstfesteillä TK ruokki festarikansaa savutofulla höystetyllä pyttärillä!
Savumarinoitu tofu
250g maustamatonta tofua
0,5 rkl nestesavua
2 tl suolaa
2 rkl savupaprika -maustetta
öljyä paistamiseen
Viipaloi tofu ohuiksi siivuiksi ja laita siivut laakeaan kannelliseen astiaan. Sekoita toisessa astiassa mausteet ja kaada seos sitten tofuviipaleiden päälle. Sulje astian kansi ja laita jääkaappiin marinnoitumaan yön yli tai ainakin pariksi tunniksi. Kuumenna öljyä pannulla ja paista marinoituneet tofuviipaleet.
Helmikuussa hemmoteltiin Vegaanihaasteeseen osallistuneita ja kaikkia muita vegaanisesta kokkailusta kiinnostuneita Teijän keittiön Kokkauskekkereillä jotaka järjestettiin Monikulttuurikeskus Glorian tiloissa. Mukaan sai tulla valmistamaan ruokaa maksutta ja oppimaan uutta. Lopulta pöytä notkui herkuista: perunapiirakoita, munaton munavoita, avokadohummusta, supersuklaakakku, sitruunakakkua, riisisalaattia, juustoketta, kookospekoninia, jakkihedelmä ”pulled pork:ia", karkkeja... Kokeilussa oli myös molekyyligastronomia.
Yläkaupungin yöhön TK osallistui eksoottisella suomalais-intialaisella fuusiokeittiöllään. Ilokiven läheisyydessä tarjoilimme Curry-kukkosia (eli lanttucurrya ruiskuoressa), Varanasin vatruskoja (eli kasviscurrya perunakuorella), Kalkutan kreemimunkkeja (eli sitruuna-inkiväärimunkkeja
Inkiväärikreemi n. 20 munkille
1,5
dl kookosmaitoa 1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
2 tl
inkivääriä
25
g Tummansinistä Keiju-margariinia
0,5 dl
tomusokeria
Vatkaa margariini vaahdoksi ja lisää sen sekaan kylmä kiisseli sekä tomusokeri. Maista ja tarkista, tarvitseeko kreemi vielä jotakin.
Varanasin Vatruskat (n. 20 kpl)
Kuori:
n. 1 kg perunoita
n. 2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl suolaa
Täyte: Kuullota ensin hetken aikaan reilusi intialaisia mausteita kuten kurkumaa, juustokuminaa, chiliä ja garam masalaa, jonka jälkeen lisää sipulisilppua ja valkosipulia. Täytteeksi sopivat esimerkiksi porkkana, kikherneet ja herneet. Kuori ja keitä perunat kypsiksi, jonka jälkeen survo ja anna jäähtyä. Lisää jauhot ja suola ja sekoita taikinaksi. Leivo pitkoksi ja jaa 20 osaan, jotka jauhojen avulla taputellaan tai kaulitaan noin 10 cm halkaisijaltaan oleviksi lätyiksi. Lisää reilu ruokalusikallinen täytettä ja taita lätty kiinni puolikuun muotoiseksi (voitele reunat ensin vedellä, niin eivät aukea uunissa niin helposti).
Seuraavan kerran Teijän keittiö näyttäytyy 7.6.15 Monikulttuurikeskus Glorian tiloissa (Matarankatu 6) Intia-brunssin merkeissä. Tervetuloa!
January 13, 2013
Reseptejä
Lasagne
Soijasuikalekastike:
3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 tl sokeria
2 tl paprikajauhetta
0,3 dl tomaattipyreetä
1 tl tinjamia
2 porkkanaa pilkoituina
3 dl soijasuikaleita
5 tl kasvisliemijauhetta (esim. Reformi)
6 dl vettä
500g tomaattimurskaa
0,3 dl soijakastiketta
3 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattuna oreganoa
0,5 tl suolaa
Valkokastike:
0,45 dl kasvimargariinia
0,75 dl vehnäjauhoja
7 dl soijamaitoa
2 laakerinlehteä
0,5 tl viherpippuria
0,25 tl muskottipähkinää
kiekko soijajuustoa tai 2 dl oluthiivahiutaleita
ripaus suolaá
200g-300g lasagnelevyjä
Valmista soijasuikalekastike: Keitä soijasuikaleet kasvisliemessä pehmeiksi, ja valuta sitten niistä ylimääräinen kasvisliemi. Kuumenna öljy pannussa. Kuullota sipulia, valkosipulia ja porkkanoita öljyssä sokerin, paprikajauheen ja tom-pyreen kanssa noin 5 min. Sekoita joukkoon tinjami, soijasuikaleet ja tomaattimurska. Kiehauta. Lisää soijakastike, yrtit ja suola. Tarkista maku, ja lisää vettä jos kastike on liian paksua.
Valmista valkokastike: Sulata margariini kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot. Kypsennä jauhoja muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä ja lisää 1/3 osaa soijamaidosta koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna välillä sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää loppu soijamaito kahdessa erässä samalla sekoittaen. Lisää laakerinlehdet ja keitä kastiketta kokoon hetki. Sekoita joukkoon loput mausteet ja anna kastikkeen porista vielä muutama minuutti. Poista laakerin lehdet ja sekoita joukkoon raastettu soijajuusto tai oluthiivahiutaleet.
Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada vuoan pohjalle kerros jompaa kumpaa kastiketta ja levitä päälle kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle kerros sekä soijasuikale- että valkokastiketta. Täytä samaan tapaan kaksi seuraavaa kerrosta. Laita viimeisen lasagnelevykerroksen päälle vain kerros valkokastiketta. Halutessasi voit laittaa lasagnen päälle vielä raastettua soijajuustoa.
Paista lasagnea 200 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Vegaaninen hedelmärahka
purkki soija- tai kauravispiä (esim. Alpro Air&Creamy)
185 g maustamatonta soijajugurttia
0, 25 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
kookoshiutaleita
hedelmiä pilkottuina (esim. omena, banaani, persikka, päärynä, mandariini)
Vaahdota soija- tai kaurakerma ja sekoita siihen jugurtti. (Huom. Vegaaniset vispit vispautuvat paremmin jääkaappikylminä!) Lisää sitruunamehu, sokeri, vaniljasokeri ja kookoshiutaleita maun mukaan. Pilko hedelmät ja sekoita ne rahkaan. Valmista tarjoiltavaksi! :)
January 9, 2013
Teijän Keittiö 13.1.2013
Vuoden 2013 ensimmäinen Teijän Keittiö 13.1.! Tarjoilemme herkullista vegaaniruokaa tuttuun tapaan Lutakon kahvilassa.
Hinnat ovat samat kuin ennenkin; pääruoka 3 € ja jälkkäri + tee/kahvi 1 €. Ruokaa riittää noin 70 ensimmäiselle, joten ole ajoissa paikalla.
Tervetuloa!
-------------
First Teijän Keittiö of the year is arranged on Sunday 13.1.!
We will feed hungry mouths with delicious vegan food at Kahvila Lutakko.
The prices are the same as before; 3€ for the main dish and 1€ for dessert with tea/coffee. There will be enough food for the first 70 people, so first-come, first-served.
Welcome!
Klo 15.00
Lutakon kahvila, Messukatu 3
Subscribe to:
Posts (Atom)