August 17, 2015

Leipää ja vapaa tila!

31.7.15 perinteikäs kadunvaltausjuhla Reclaim The Streets tarjosi jyväskyläläisille kanavan vastustaa Neste Oil Rallyn mukanaan tuomia epäkohtia. Kesäsää suosi valtaajia ja kaikille avoin katujuhla loi iloisen keitaan vastapainoksi rallien voitontavoittelulle, epäekologisuudelle, aidoin ja kulkukortein rajatulle kaupungille sekä muille lieveilmiöille. 


Teijän Keittiö tarjoili kadulla eväsleipiä, joiden täytteet oli huolella testattu ja yhdistelty. Tosin tämä tarkoitti sitä, että urakan jälkeen panoksia ei niinkään riittänyt tuotteiden huolelliseen nimeämiseen.. Nimi ei lainkaan eväsleipää pahentanut ja koko satsi upposi nälkäisten valtaajien suihin.




Tarjolla oli täyttävä ruisleipä Saatanan ruikkari seitan, majoneesi & vihannes täytteillä. Raikkain vaihtoehtomme Enon jyväjööti kätki kauraleivän väliin mm. rapeaksi paistettua tofua ja herne-avokadotahnaa. Kovasti kolmioleipää mukaileva Töhnö-tahna toasti koostui nimensä mukaan lähinnä tahnoista, nimittäin savuisesta kikhernetahnasta, Srirachasta ja majoneesista. Jälkkäriksi tarjosimme Minulla on leipä -nimistä paahtoleipää maapähkinävoilla, hillolla ja baananilla. Nämä leivät sopii myös piknikille, välipalaksi tai vaikka leffailtaan.


Töhnö-tahna toasti
(n. 25 eväsleipää)

2 pakettia paahtoleipää
5 suolakurkkua
Srirachaa tai muuta tulista kastiketta

Savuinen kikhernetahna

2  purkkia säilykekikherneitä
1 rkl nestesavua
1 rkl savupaprikamaustetta
2 rkl soijakastiketta
2 tl mustapippuria

Huuhtele siivilässä kikherneet ja kaada kannelliseen astiaan. Lisää mausteet ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli, vähintää pari tuntia. Soseuta tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa ruokaöljyä tai mausteita.

Majoneesi, riittoisa ohje

2 dl soijamaitoa
4 dl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
3 valkosipulinkynttä
1 tl mustasuolaa
1 tl suolaa
1 rkl sipulijauhetta

Kaada soijamaito blenderiin. Lisää öljy hitaasti nauhana kaataen. Sekoita kunnes majoneesi on tarpeeksi paksua. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää ne majoneesiin. Lisää mausteet.
 
Voitele paahtoleivät kikhernetahnalla ja majoneesilla. Lisää väliin suolakurkkusiivut ja oman maun mukaan Srirachaa.


Enon jyväjööti

pussillinen kauraleipää
salaattia
oliiveja
2 pkt maustamatonta tofu

Herne-avokadotahna
 
200 g pakasteherneitä

1 avokado
½ dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl tahinia eli seesamitahnaa
½ tl (meri)suolaa
¼ tl mustapippuria
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Mittaa kaikki aineet kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. 


Viipaloi tofu ja paista pannulla rypsiöljyssä ja soijakastikkeessa rapeiksi lastuiksi. Anna jäähtyä. Voitele leipäpalat herne-avokadotahnalla ja lisää palojen väliin salaattia, oliiveja ja tofua.


 TK häärii nykyään mukana myös Unelmien vegaaniravintola Jyväskylään -kollektiivin parissa, jonka meiningistä löytyy tietoa osoitteesta facebook.com/UnelmienVegaaniravintolaJyvaskylaan

Teijän Keittiö tarjoilee ruokaa tulevana viikonloppuna, 22.8. Grand Bal -tapahtumassa Lounaispuistossa. Tervetuloa!


 

No comments:

Post a Comment