January 26, 2017

Taidetta & tarjoiluja vegaanisesti 25.1.

Osana vuoden 2017 Vegaanihaastetta on tammikuussa järjestetty useita tapahtumia. Galleria Ratamossa kuultiin ja keskusteltiin taiteen tekemisestä vegaanisesti kun taidegraafikko Pekka Hokkanen kertoi löytämistään tavoista työskennellä. Teijän keittiö osallistui valmistamalla tarjoilupöydän täyteen herkkuja...



Koska porkkala on ajan hermolla sekä kuuminta hottia, sitä piti saada tarjolle koktailtikkujen lisäksi. Edellä mainituista syistä syntyi siis Hapisrullat. Ohjeesta tulee noin. 50 rullaa ja porkkalan ohje löytyy esimerkiksi täältä.



Valmista ensin majoneesi. Sekoita 1dl soijamaitoa ja 3dl öljyä tehosekoittimessa paksuksi majoneesiksi. Lisää n. 1 rkl sinappijauhetta, loraus sitruunamehua ja ripaus suolaa. Sekoita vielä nopeasti kaikki keskenään. Tarkista maku ja ohenna tarvittaessa vedellä.




Sekoita kulhossa vegaaninen tuorejuusto ja majoneesi. Lisää kuorittu ja hienonnettu pieni punasipuli. Tarkista maku. Lämmitä kauramaito kiehuvaksi (lisää halutessasi puolikas kasvisliemikuutio.) Kasta hapankorput kauramaitoon ja nosta leivinpaperin päälle.Levitä tahna hapankorpuille, aseta päälle porkkalaa ja kääri rullalle. Aseta rullat tiiviisti vieriviereen tarjoiluastiaan. (Koristele yrteillä.) Anna rullien vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa alkupalana tai pienenä suolaisena palana esimerkiksi kahvi- tai teepöydässä.






Sokeriövereistä vastasi hirviömäinen rockyroad. Leivoimme gluteenittoman ja tavallisen version, jotka poikkesivat vain täytteiltään.

Gluteeniton rockyroad

5 dl soijamaitoa
1 dl rypsiöljyä
2 tl vaniljauutetta
2 rkl omenaviinietikkaa

7 dl gluteenitonta jauhoseosta
4 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
6 rkl kaakaojauhetta
tummaa suklaata raastettuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita leivinpaperi pellille.

Sekoita kosteat aineet toisessa kulhossa keskenään ja kuivat aineet toisessa. Kaada nestemäiset aineet kuivien joukkoon. Sekoita taikina sileäksi lusikalla. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 20-25 minuuttia tai kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna jäähtyä.





Valmista kinuski:

3 dl (fariini)sokeria
2 dl soijakermaa

Mittaa soijakerma ja fariinisokeri kattilaan ja käännä levy päälle. Kun seos kuplii, pienennä hieman lämpöä ja keitä 5–15 minuuttia jatkuvasti sekoitellen. Kun kinuskia tiputtaa pienen tipan kylmään veteen ja se pysyy kiinteänä, kinuski on valmista.

Levitä ohut kerros kinuskia pohjan päälle. Ripottele kinuskiin mitä mieleen juolahtaa, me käytimme näitä: gluteenittomia vaniljatäytekeksejä, vegevaahtokarkkeja, suolapähkinöitä, tummaa suklaata ja kuivattuja banaanilastuja. Käytä herkkujen kiinnittämiseen kinuskia. Rockyroad on parasta viivyttyään yön jääkaapissa.





Helmikuussa Teijä häärää herkkuja ja ystävänpäiväin metkuja Gloriassa. Tervetuloa kaikki sydänkäpyset!



No comments:

Post a Comment