October 5, 2009

Reseptejä, anyone?

Monesti meiltä kysytään reseptejä valmistamiimme gurmeeherkkuihin. Näihin kysymyksiin on aika hankala vastata, koska ruokien valmistaminen suuressa mittakaavassa poikkeaa suuresti parin hengen kotikokkausannoksista. Itse henkilökohtaisesti en kannata keittokirjoja tai kovin tarkkoja ruokaohjeita. Ruoanlaitto on improvisointia, luovaa touhuilua, kokeellista kemiaa. Joskus se ei ihan onnistu, mutta useimmiten tuloksena on ravintosisällökästä rehua.

Erityisesti eilinen juustoton juustonkaltainen juustokastike keräsi runsaasti kehuja. Siihen käytettiin kaksi rasiaa Sheesen tuorejuustoa (Mexican style creamy Sheese ja Original), Sheesen Strong Cheddar Style-kiekkojuustoa, margariinia, vettä ja ravinnehiivahiutaleita. Ainekset survottiin sauvasekoittimella ja lämmitettiin. Kustannussyistä suosimme perusraaka-aineita, mutta nyt käytimme hinnakkaita vegaanijuustoja Kasviskekkereiden ylijääminä. Itse en juurikaan käytä tällaisia tuotteita, en kaipaa maitotuotteita ruokavaliooni niin paljoa, että haluaisin hankkia hintavia vegaaniversioita.

Eläintystävällinen (ja edellistä huomattavasti edullisempi) versio juuston korvaamiseen esim lasagnen valkokastikkeessa tai pizzan kuorrutteessa syntyy edellämainituista ravinne- tai oluthiivahiutaleista, samaa ainetta kahdella eri nimellä. Se on siis nimensä mukaisesti hiivaa, mutta ei tarvitse pelätä että se alkaa syönnin jälkeen mahassa pulputtaa. Se on jollain konstilla deaktivoitua. Sitä käytetään erinäisten vitamiinien kasvualustana ja se onkin hyvä vitamiinilisuke. Jotta vitamiinit säilyisivät tuotteessa, sitä ei saa kuumentaa joten valitettavasti allaolevassa reseptissä vitskut eivät säily. Mutta sitä voi käyttää kuumentamattomanakin esim leivän tai valmiin ruoka-annoksen päälle ripoteltuna. Maku on miedon pähkinäisen juustoinen.

Jyväskylässä niitä saa ainakin Ekolosta, Life-luontaistuotekaupoista tai tilaamalla netistä vegaanikauppa.comista. Tämäkin resepti on syntynyt näppituntumalla, pahoittelen etten voi tämän tarkempia ohjeita antaa. Tarvikkeet ovat:
* yhtä paljon margariinia, vehnäjauhoja ja ravinnehiivahiutaleita
* makeuttamatonta soija- tai kauramaitoa
* ripaus suolaa, sinappia, paprikajauhetta ja currya (mausteet ennemminkin kellervän juustokkaan värin antamiseksi eikä niinkään makua antamaan)

Sulata margariini kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja paahda hetki. Lisää joukkoon mausteet. Vatkaa joukkoon kasvimaitoa sen verran, kuin käyttötarkoitus edellyttää: lasagnekastikkeeseen runsaammin kun taas pizzajuustoke saa jäädä sulatetun lehmäjuuston paksuiseksi tahnaksi. Lisää hiivahiutaleet vasta viimeisenä.

No comments:

Post a Comment